Sub amenințarea efectului de turmă

Merită să votăm? Da, știu, este o întrebare grea. Iar tu trebuie să știi că întrebarea asta, oarecum retorică, poate fi o adevărată armă de distrugere a democraţiei. Astfel, dacă vrei să ai un viitor, tu și copiii tăi, fă ceva pentru asta! În 11 decembrie nu ai voie să stai acasă! În 11 decembrie, trebuie să mergi la vot!
Înainte de toate, trebuie să vă destăinui ceva. În urmă cu câteva luni, într-o discuție mai puțin oficială, un parlamentar sălăjean (nu am să-i destăinui identitatea, pentru că oricum aproape toți sunt la fel) îmi dădea de înțeles, aproape fără ocolișuri, că principala sa grijă este să nu își piardă fotoliul în urma scrutinului din 11 decembrie 2016. Omul nu avea nicio altfel de problemă… Nici nu s-a gândit că, în ultimii patru ani de mandat, nu a mișcat un deget pentru sălăjeni, pentru cei care l-au trimis în Parlamentul României și care, implicit, i-au îndesat banii „cu forța” pe cardul de salariu. Ce să mai vorbim despre proiectele cu care se împăuna în trecuta campanie electorală. Nu, domnule, parlamentarul se temea doar pentru propriul său dos.
Din nefericire, cazul parlamentarului de mai sus nu este unul izolat. Conform unui sondaj, IRES publicat la în urmă cu câteva săptămâni, la întrebarea „În ce măsură sunteți informat despre activitatea Parlamentului României?”, 7 la sută dintre repondenți au spus că „în foarte mare măsură”, 26 la sută – „în mare măsură”, „în mică măsură” – 36 la sută dintre respondenţi, iar „în foarte mică măsură” – 30 la sută din cei chestionaţi. De unde tragem concluzia tristă că 66 la sută dintre români aproape că habar nu au ce se întâmplă sau, mai bine spus, ce ar trebui să se întâmple în Parlament. Apoi, în același sondaj, peste 70 la sută dintre români nu ştiu cine sunt aleşii care-i reprezintă în Parlament. Aşa cum a fost formulată, întrebarea nu se referă la numele parlamentarului din colegiul respondentului, ci la numele oricărui parlamentar. La încheierea unui ciclu legislativ de patru ani, procentul mi se pare pur și simplu năucitor. Așa că încep să-l înţeleg pe parlamentarul nostru. Fără să fie tras vreodată de mânecă în acest mandat de patru ani, pentru a se afla de ce freacă menta în Parlament, el de ce s-ar mai sinchisi cu problemele noastre?
Eu cred că a venit momentul să încheiem cu ipocrizia! Pericolul devine iminent atunci când înşişi politicienii sprijină demobilizarea electoratului. Și asta chiar se întâmplă. O prezenţă scăzută la urne în ziua alegerilor îi favorizează, fără doar și poate, pe cei compromişi, pe cei care se tem de votul nostru, dar care totuşi sunt cotaţi cu şanse de a păstra o bucăţică de ciolan. Acești politruci nu fac altceva decât să profite de lehamitea generală. Pe acest fond, fii sigur că dacă tu nu vei vota, vor vota alții pentru tine.
Dacă tu nu votezi, eu nu votez, el nu votează, află că ăia cu creierele spălate vor vota. Asistații social știu că, fără votul lor, datoriile de pe caietul de la birt nu vor fi șterse niciodată. Fiți siguri că armata de zombi alcoolici și puturoși se va alinia și de această dată la vot. Iar dacă tu, eu sau el nu avem nicio părere despre ce se întâmplă sub ochii noștri, înseamnă că nu avem nici o părere despre cum ar trebui să arate viitorul nostru și al copiilor noștri, despre cum ar trebui să arate viata voastră.

4 Thoughts to “Sub amenințarea efectului de turmă”

  1. Tăunu

    Cu siguranţă, la vot va participa masa de manevră a partidelor, acei asistaţi sociali, pe banii ţării, dar nu numai ei. Şi această masă de manevră, repet, constituită din bani publici, este cam o treime din electorat + dogmaticii, aşa că, la vot vor participa aproape 40 % din electorat. Vor mai merge la vot şi cei cu pensii speciale, cu grupe de muncă, cei îndobitociţii religios, controlaţi de popă, revoluţionarii cu carnet roşu. De ce nu merg la vot cetăţenii normali, cu scaun la cap cum se zice ? Nu merg pentru că în acest regim, putred şi corupt, toate partidele sunt o apă şi un pământ, sunt partide ciocoieşti. Absolut toate, de exemplu, susţin cota unică de impozitare, favorabilă bogătanilor. Dacă PSD promite sporirea acestor pensii speciale neruşinate şi sfidătoare, PNL profită de pe urma lor. Ba chiar, dacă PSD propune reducerea impozitului la pensiile speciale de 10.000- 20.000 lei/lună de la 16 % la 10 %, PNL sare să fie eliminat de tot acest impozit.Eu nu voi merge la vot, măcar voi fi cu conştiinţa împăcată că eu nu i-am votat pe ăştia !

  2. Anonim

    Ar trebui sa se ajunga in punctul in care alegerile sa fie invalidate din lipsa de voturi. Trebuie reconstruit tot sistemul, regandit tot. Stim f bine ce avem de facut, nu asteptam sa ne zica politicieni, presa, popii sau altii, ce trebuie sa facem sau ce este democratia, unii dintre noi am vazut-o si prin alte parti, da stiu – ghinion-.

  3. Ioan

    nu mai avem timp, nu mai e timp pentru alte decizii. Suntem in pragul unui dezastru, trebuie sa iesim la vot si sa alegem ceea ce este mai putin NOCIV in tot acest dezastru numit partide politice. Desi toata viata i-am urat, si mi-e martor Dumnezeu, SUNT IN SITUATIA DE A VOTA CU PSD ORI ALDE de teama acestor partide conate de PNL pentru a mentine acest sistem in picioare. Am facut cea mai mare greseala a vietii mele votandu-l pe Iohannis, omul cel mai bun de manevrat pentru acest sistem care vrea cu tot dinadinsul sa pastreze puterea! In Zalau am vazut bine ce a facut PNL timp de 12 ani, NIMIC! Cat despre USR si alte aberatii, nu va faceti iluzii, CLONE, constructii artificiale pentru cei care nu mai suporta (desi sunt PNListi) nume ca Blaga, Gorghiu, Iohannis si altii. Asta inseamna USR iar cu celelalte povestea este aceeasi. Imi pare rau ca am ajuns sa ies la vot si sa votez ceea ce, cu ani in urma, n as fi crezut. insa asta este. uitati-va la acest guvern -dezastru, la cum a fost instalat, la tot ce se intampla in tara de un an si realizati singuri ce aveti de facut….
    Suntem vai de capul nostru, padurile sunt rase de pe fata pamantului, suntem saraci, nu mai avem timp sa NU iesim la vot ori sa alegem altceva. ganditi-va bine, analizati cu atentie, priviti in urma ceea ce au facut pana acum si unii si altii si votati cum va dicteaza constiinta si intuitia… Suntem pe margine de prapastie.

    1. Anonim

      Zici că ești pe marginea prăpastiei? Păi fă un pas înainte și votează PSD.

Leave a Comment